SpartJazz Quartet i Jed Becker’s Group na Otvorenju Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020

Program Jazz vs. Blues Rijeka Udruge Tororo, Riječanima i svim gostima donosi koncerte jazz  evergreena, autorske glazbe te blues hitova.

U 2020. godini, kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom, najveća hrvatska luka, Rijeka, postaje središte bogatog nacionalnog i europskog kulturno-umjetničkog programa, grad – domaćin umjetnicima svjetske, europske i hrvatske kulturne scene. U 2020. godini Rijeka je – Europska prijestolnica kulture.

Ove godine u Rijeci će se održati gotovo 300 kulturnih programa s više od 600 pojedinačnih događanja. U organizaciju programa uključeno je više od 300 partnerskih organizacija, a partneri i umjetnici dolaze iz više od 55 zemalja Europe i svijeta.

16.30 – 18.45 h, Principij (Arheološki park), 1.2.2020.

Program Jazz vs. Blues Rijeka Udruge Tororo, Riječanima i svim gostima donosi koncerte jazz evergreena, autorske glazbe te blues hitova. Nastupaju SpartJazz Quartet, koji izvodi svjetske jazz evergreene te svoju autorsku glazbu s naglaskom na tradicionalni pristup jazza u posebnom ruhu kvartet i Jed Becker’s Group, blues-rock atrakcija koja nudi izvrsnu zabavu i garantira dobar provod.

Jed Becker’s Group je blues-rock atrakcija spojena autorskom snagom i vrhunskom izvedbom i opipljivom kemijom vrhunskih glazbenika. Čarobna sinergija je upravo ono što i čini ovaj band koji strast prema glazbi nesebično i iskreno dijeli s publikom. Uz najpoznatije klasike bluesa i rocka, bend izvodi i autorske kompozicije.

Nositelj projekta Jed Becker’s Group, strastveni blueser Emir Grozdanić, gitarist je i pjevač koji je pored dugogodišnjeg studijskog i pedagoškog rada cijelu svoju karijeru posvetio autorskom blues izričaju nastalom na krilima istinskih gitarističkih velikana poput Stevieja Rayja Vaughana i Erica Claptona. Glazbu stvara i osjeća isključivo srcem, sam ili pred publikom, a kao autor iskazao je to nebrojeno puta.

Uz Emira Grozdanića, ritam sekciju Jed becker’s Group čine Damjan Grbac na bas gitari, a na bubnjevima im se pridružuje neponovljivi Tonči Grabušić.

SpartJazz Quartet čine glazbenici koji imaju različita, šarolika i bogata glazbena iskustva, koja se ujedinjuju i upotpunjuju upravo u ovom sastavu te u ritmu i melodiji različitih glazbenih žanrova – evergreen melodija, popularnog jazza i swinga, latino glazbe, bossa nove i sambe, te autorskih kompozicija.

Majda Marenčić – vokal, svoje je prvo glazbeno iskustvo stekla u poznatom riječkom ansamblu Putokazi. Sudjelovala je u predstavama Kralj Lear i Medeja Kazališta Ulysses na Brijunima, a nastupa i kao članica različitih višeglasnih vokalnih sastava, te kao prateći vokal.

Spartaco Črnjarić – gitara, nekadašnji član kultne grupe “BONACA”, začetnicima ČA-vala 70-tih godina, jedan je od najistaknutijih jazz glazbenika na području Kvarnera i Hrvatske. Bavi se pedagoškim radom i voditelj je Glazbenih tečaja u Vrbniku i Kastvu zajedno sa Damjanom Grbcem. Danas vodi svoj projekt „SpartJazz“.

Damjan Grbac, kontrabasist iz Kastva s diplomom tršćanske jazz akademije, u svojoj je dugogodišnjoj profesionalnoj glazbenoj karijeri, prvenstveno naklonjenoj jazzu, svirao i sa raznim pop i rock izvođačima, a osim kao glazbenik i autor, radi i kao pedagog. Pažnju glazbene javnosti privukao je svojim projektom GIIPUJA kroz koji, uz sudjelovanje vrhunskih jazz glazbenika, interpretira istarsku i primorsku tradicionalnu glazbu, a poznavatelji festivalske jazz scene u regiji prepoznaju ga i kao umjetničkog direktora jednog od naših najdugovječnijih festivala jazz glazbe –Jazz Time Rijeka.

Tonči Grabušić svira bubnjeve od trinaeste godine. Kasnih 80-tih pridružuje se najvećem kantautoru regije, Đorđu Balaševiću, s kojim intenzivno nastupa na više od 200 koncerata. 90-tih, s Elvisom Stanićem osniva E.S. GROUP, s kojim nastupa na Montreux Jazz Festivalu. Godine 2011. dobiva najveće strukovno priznanje, nagradu Status za najboljeg jazz bubnjara.

Događaj je dio projekta Rijeka 2020 i održava se u sklopu Otvorenja Europske prijestolnice kulture 1. veljače 2020.

Facebook
Twitter
Instagram
Youtube